
Pizza Margherita
Pizza Margherita – jak zrobić włoski klasyk w domu?
Pierwszy krok: przygotuj składniki
Pizza Margherita to jedna z najbardziej znanych włoskich pizz. Jest to prosta, ale smaczna pizza, w której skład wchodzą jedynie pomidory, mozzarella oraz bazylia. Właśnie z tego powodu składniki powinny być najwyższej jakości, ponieważ to one są tutaj najważniejsze. Najlepiej wybrać dojrzałe, soczyste pomidory, mozzarellę o konsystencji śmietanki, najlepiej tę z bawolego mleka, oraz świeżą bazylię.
Warto też zwrócić uwagę na ciasto. Można je zrobić samemu lub kupić gotowe. W pierwszym przypadku warto postawić na mąkę typu 00, która sprawi, że ciasto będzie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku, a w drugim należy pamiętać, żeby wybierać jak najmniej przetworzone produkty.
Drugi krok: przygotuj ciasto
Ciasto do pizzy Margherita to jedno z najważniejszych elementów, dlatego warto poświęcić mu trochę czasu. Przede wszystkim warto zacząć od połączenia w jednej misce drożdży, ciepłej wody i cukru – to tzw. „proces aktywizacji drożdży”. Następnie, w oddzielnej misce, zagnieść mąkę z solą i olejem. Kiedy obie masy będą gotowe, wystarczy dodać drożdże do mąki i zagnieść dobrze przez kilka minut.
Dobrą praktyką jest przykrycie miski ściereczką i pozostawienie ciasta do wyrośnięcia na kilka godzin w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przystąpić do wyrabiania go jeszcze raz na stolnicy, po czym umieścić na blaszce do pieczenia i piec przez około 10 minut. Po kilku minutach ciasto się unosi, na nim układamy przepyszne składniki, a po około 10 minutach możemy cieszyć się pysznym smakiem klasycznej włoskiej pizzy Margherita!
Trzeci krok: podaj i ciesz się pyszną pizzą Margherita
Pizza Margherita to kwintesencja włoskiego smaku – prostych, ale najwyższej jakości składników, która zachwyca każdego smakosza. Warto pamiętać, że przyrządzanie pizzy to radość z gotowania, więc nie warto spinać się z jej przygotowaniem. Zduś świeżą bazylię w dłoniach, chrupiące ciasto, dojrzałe pomidory, topiącą się mozzarellę i ciesz się pysznym smakiem prawdziwej włoskiej kuchni!
Aby osiągnąć najwyższy poziom smaku, warto włączyć do tego przygotowania całą rodzinę lub przyjaciół, a samą pizzę podać w klasyczny sposób, na drewnianej plance do krojenia, dobrze posypanej mąką. Wtedy będziemy mogli poczuć prawdziwy klimat włoskiej trattorii, bez wychodzenia z domu!